Your Home logo

Curtin, Australian Capital Territory

Curtin, Australian Capital Territory

Renovation using double glazing and effective gap sealing 

Low density

Climate zone 7, cool temperate

Topics

  • Passive design
  • Adaptive reuse
  • Recycled/renewable material use
  • Indoor air quality
  • Embodied energy reduction
  • Greenhouse gas reductions
  • Adaptation

Thermal comfort rating

NatHERS (Nationwide House Energy Rating Scheme) 7.5 stars

Heating 65.6MJ/m2/year

Cooling 17.3MJ/m2/year

Total 82.9MJ/m2/year

Sustainability features

  • Evacuated tube solar hot water system
  • Double glazed windows and doors
  • Hydronic heating
  • Light emitting diode (LED) lighting
  • North facing design
  • Effectively sealed building with minimal gaps
  • Rainwater tanks
  • Reconstituted timber cladding
  • Bamboo flooring
  • Low volatile organic compound (VOC) paints and finishes

Project details

Designer and builder: Jigsaw Housing

Size: 228m2; 185m2 excluding garage and laundry; two bedrooms on ground floor, three upstairs

Size of land: 825m2

Cost: $296,000 + $15,000 professional fees

A Canberra renovation has transformed a dark and cold house into a livable and family-friendly home that is more energy efficient and responsive to the environment. The clever renovation has also made the house more adaptable to fit the long-term needs of its occupants.

When the family of four moved into the poorly designed two-storey brick and weatherboard house they faced some tough questions about what to do to improve it — should they knock it down and start again, remove the top storey and extend outwards or build a bungalow at the back?

Environmental considerations and cost made them settle on an extensive retrofit of the existing house, making it far more habitable and suitable to the climate while keeping an eye on the family’s future requirements.

A Canberra house photographed at twilight. It has three gable windows, and a timber deck with a dining setting.

Photo: Jeremy Rozdarz, Jigsaw Housing

Site, location and climate

The house in Curtin, an inner suburb of Canberra, has good access to bike paths, parkland and public transport. Temperatures on winter mornings can fall below zero; summers are usually dry and warm. The house was built as a single-storey dwelling by previous owners in the 1960s; a pitched roof ‘Cape Cod’ second storey was added in the 1980s.

Design brief

The owners wanted a house that was warmer in winter and had more access to light. A desire for environmental sustainability meant passive heating would be the key. The house would need to open to and connect with the environment.

They were also keen that the house be subtly designed so that in future, when their two children moved out, the upper storey could become a separate rental property. The couple were looking for flexibility and were happy to accept smaller living space in years to come — the renovation was to make the house smarter rather than bigger.

Design response

The worst element of the old house was the central staircase, which allowed heat to escape up the stairs and left the ground floor bitterly cold in winter. It also divided the living areas of the house and made family interaction difficult.

In the renovation the old staircase was demolished and a new one built at the east side of the house — so that the house could effectively function as a two-apartment residence in the future.

A new laundry and garage are also in the home’s eastern end. The once small and pokey laundry was in the way as people passed through the house to the backyard. Now, it is tucked underneath the staircase and clothes can be dried under cover in the garage.

The kitchen, once in the south-east corner, is now part of a large kitchen–dining area in a central, north facing position. Double glazed doors bring light deeply into the area, making it a warm, social family space.

The lounge, where the kitchen once was, faces south to the backyard, with a double glazed sliding door allowing easy access to the garden and beyond.

Upstairs, the three bedrooms and living area were left largely as is, though a terraced garden was constructed on the roof of the garage to provide more outdoor space.

A crucial aim of the renovation was to ensure the home was well sealed in a tight building envelope, with no unnecessary ceiling penetrations and few gaps in the house through which heat could pass. This would ensure that passive heating and cooling could be most effective.

Study nooks and a purple glass splashback were additional design features used to bring a sense of life and character to the house.

The inside of a Canberra home’s kitchen and living area. The kitchen is built with white panelling and appliances. A purple splashback is the main visual feature of this area. Adjoining the kitchen is a living space with wide full-length window doors.

Photo: Jeremy Rozdarz, Jigsaw Housing

The fridge is hidden behind joinery but ventilation from the sub-floor space to the eaves ensures its efficient performance is not compromised.

An outdoor terraced area adjoins the second storey of a house. It is home to an outdoor table, barbeque and pot plants.

Photo: Jeremy Rozdarz, Jigsaw Housing

A terraced garden provides outdoor space on the second storey.

Solar hot water and solar photovoltaic (PV) systems

The owners installed an evacuated tube solar hot water system, north facing at a 55-degree pitch, to replace the old electric hot water service. The efficiency of the new system has meant the family rarely uses its electric booster.

The steep, Cape Cod pitched roof made the installation of solar panels difficult. The owners decided against a solar power system, instead focusing on improving the home’s overall energy efficiency to reduce heating and cooling costs.

Passive heating and cooling

Good window design and location maximise natural lighting. Bright, naturally lit homes promote health and well-being and reduce the need for electric lighting. To maximise the effectiveness of passive heating in this house, north facing double glazed windows and doors were installed. All windows and doors are tilt and turn with flexible opening mechanisms — assisting natural cross-ventilation for cooling.

The windows and glazed door frames are made from lead-free uPVC, a material with good insulating properties similar to timber.

Active heating and cooling

Canberra’s cold winters mean a form of active heating is a must. In this house, an energy-efficient hydronic heating system works through a gas-fired boiler and radiator panels. The hydronic heating has replaced an inefficient heater downstairs and a reverse cycle split system upstairs. Energy-efficient ceiling fans provide the only form of active cooling in the house.

Building materials and insulation

In parts where bricks were removed, reconstituted timber weatherboards have been used as cladding. Timber cladding has low embodied energy and generally low environmental impact.

Insulation acts as a barrier to heat flow and is essential to keep a home warm in winter and cool in summer. In Canberra’s cool temperate climate, the main priority of insulation is to reduce heat loss. As part of the renovation, the existing walls were insulated with R3 rated recycled polystyrene and the timber floors with R2 polyester batts; the ceiling was topped up to R5+ with wool cell insulation.

Energy-efficient lighting

Efficient light emitting diode (LED) lighting has been fitted throughout, sourced from an electrician and a local lighting store. The owners made creative use of a range of LED lights, in strips for pelmet lighting, wall-recessed hall and stair lights, and unvented/airtight downlights that give excellent light while using just 8W.

A living room is lit by a single lamp on a central ceiling fan as well as strips of lights fitted along the corners of the ceiling.

Photo: Jeremy Rozdarz, Jigsaw Housing

Strips of energy-efficient LED lights are used for lighting.

Materials reuse

The old staircase, kitchen, bathroom and curtains were given away free to anyone who could come and collect them. All the original whitegoods in the house were reused, as were old pavers in a new driveway.

Water saving

Canberra’s annual rainfall of just over 600mm is modest compared with most other Australian capital cities. It means that capturing rainwater and using it in the garden and home is an important environmental consideration. In this house two 5,000L rainwater tanks were installed, plumbed to the ground-level toilet and the laundry.

Draught sealing

Draught sealing around doors and windows can save up to 25% of heat loss and gain. The owners paid close attention to keeping as much heat in as possible through the installation of tightly sealing windows and doors. All exhaust fans in the house were fitted with effective dampers.

A floor plan shows the layout of the top and ground floors of a house. On the top floor, clockwise from north-west to south-west, a bedroom, another bedroom, a loungeroom, complete with window seat, an adjoining terrace area bordered by a staircase on the house’s interior, the entrance hall, kitchenette space adjoining the lounge room, space for a bathroom, and toilet, and another bedroom. On the ground floor, clockwise from north-west corner to south-west, a bedroom, the kitchen, the dining room, with deck area directly to its north, the entrance way, leading into the garage or the staircase leading upstairs, a lounge area, the bathroom, with adjoining separate toilet, and another bedroom.

Plans: Jigsaw Housing.

Paints, finishes and floor coverings

The new floor of the house is made of bamboo, and the carpets are of pure wool. Low VOC paints and finishes were used throughout the home.

The inside of a Canberra home’s living area, with kitchen in the background. The living area has bamboo floorboards and a ceiling light and fan, with strips of lights fitted along the corners of the external wall’s ceiling.

Photo: Jeremy Rozdarz, Jigsaw Housing

Bamboo flooring and low VOC finishes were used.

Design for the future

An outstanding aspect of the renovation is the way it has made the house more adaptable. The staircase situated at one side means the upper storey could be separated as a second dwelling in the future. The laundry, with ample undercover clothes drying in the adjacent garage, can be shared by a number of occupants. With future mobility and wheelchair access in mind, a ramp has been built to the front deck as has a low-threshold entry.

Evaluation

The house’s energy rating now has an overall NatHERS 7.5 star rating, up from the original 2.5 stars. The ground level has a rating of 8 stars, the upper storey 7 stars. Electricity consumption has halved. The house is now much brighter and more open to the environment, which the owners say has dramatically improved its livability and enhanced family life. It has a good balance of thermal efficiency, aesthetics, practicality, functionality and cost.

The plan now is to do more work on the upper storey so that it can function properly as a separate dwelling. A major change flagged for within the next 10 years is the addition of a kitchen to replace the current small kitchenette.

Author

Alternative Technology Association, 2013